Vijverbeluchting bij Vijverwinkel.com
Naast dat de vijver dan visueel onaantrekkelijk wordt is het ongezond voor de vissen en planten. De webshop van Vijverwinkel.com heeft een ruime keuze aan vijverbeluchting voor het ondersteunen van een heldere en gezonde vijver. We hebben online een divers aanbod van luchtpompen en hierbij uitgebreid advies en tips vermeld. Wilt u toch nog iets anders weten of gratis advies? Neem dan even contact op met onze klantenservice via sales@vijverwinkel.com.
Veel gestelde vragen betreft vijverbeluchting en luchtpompen:
- Waarom is het beluchten van de vijver nodig?
- Hoe merk ik dat mijn vijver een zuurstoftekort heeft?
- Hoe komt het dat mijn vijver een te laag zuurstofgehalte heeft?
- Hoe kan ik meten of mijn zuurstofgehalte van mijn vijver op peil is?
- Wat heb ik nodig om het zuurstofgehalte weer op peil te krijgen in mijn vijver?
- Hoe werkt een vijverbeluchtingssysteem en hoe sluit ik deze aan?
- Ik heb al vijverbeluchting maar hoe weet ik of deze nog goed werkt en hoe kan ik dit het beste onderhouden?
- Alle voordelen op een rijtje van een vijverbeluchtingssysteem.
- Wat zijn de beste beluchtingspompen?
Waarom is het beluchten van de vijver nodig?
Bijna alle vijvers hebben een goede vijverbeluchting nodig. Alleen bij een perfecte en constante biotoop in de vijver met de ideale balans tussen vissen, beplanting, belichting, temperatuur, waterkwaliteit en toevoer van vers water kan dit in uitzonderlijke gevallen niet per se nodig zijn. Maar dit is haast niet constant haalbaar omdat we te maken hebben met temperatuursveranderingen, regen, schaduw of nou juist overbelichting. Ofwel er zijn vele factoren die hier invloed op hebben en het zuurstofgehalte kunnen veranderen door het jaar heen. Wanneer door een verandering het zuurstofgehalte te laag wordt kan dit niet alleen zorgen voor een troebele vijver maar kan het ook een negatieve invloed hebben op uw vissen. Grote veranderingen in het zuurstofgehalte zien we vaak rond de zomermaanden. Dit heeft te maken met de warmte. Hoe hoger de temperatuur des te lager het zuurstofgehalte. Maar ook in de winter is een beluchtingssysteem in de vijver een goede toevoeging. Hierdoor blijft het water in beweging en blijft het water ijsvrij daar waar de luchtsteen zich bevindt. Dit zorgt ook in de winter voor een goede biotoop in de vijver.
Hoe merk ik dat mijn vijver een zuurstoftekort heeft?
Een troebele vijver kan aan meerdere factoren liggen. Een daarvan is een verkeerd zuurstofgehalte. Maar wanneer u ziet dat uw vissen minder actief zijn geworden dan normaal en daarbij eventueel ook nog naar zuurstof happen aan het oppervlak dan is er een grote kans dat het zuurstofgehalte niet goed is. Een beluchtingspomp is dan zeker nodig. Wacht u hier te lang mee dan verstoord dit drastisch het biologische evenwicht in uw vijver en kan dit zeer nare gevolgen hebben waaronder mogelijke sterfte van uw vissen. Twijfelt u over het zuurstofgehalte in uw vijver, merkt u bovenstaande symptomen op maar wilt u het toch zeker weten voor u iets aanschaft? Dan kunt u eventueel een O2 zuurstoftestset aanschaffen om dit te meten of u kunt contact met ons op nemen voor vrijblijvend advies via sales@vijverwinkel.com.
Hoe kan ik meten of mijn zuurstofgehalte van mijn vijver op peil is?
U kunt dus met onze O2 zuurstoftestset zelf uw zuurstofgehalte meten. Als het zuurstofniveau onder de 6mg komt dan is het zuurstofgehalte te laag en zult u in moeten grijpen. Maar dan weet u alleen nog maar dat het zuurstofgehalte te laag is maar nog niet waarom hier kunnen verschillende factoren een oorzaak zijn, en wat u in uw situatie het beste kunt doen om dit weer op peil te brengen. Lees hierover meer in onderstaande rubrieken of neem contact met ons op.
Hoe komt het dat mijn vijver een te laag zuurstofgehalte heeft?
Zoals eerder vermeld is het vrij normaal dat het zuurstofgehalte niet altijd uit zichzelf optimaal is in uw vijver. Dit door meerdere factoren die door het hele jaar door veranderen. Toch is het handig om te weten wat op het moment van constatering van een te laag zuurstofgehalte de grootste oorzaak is. Dit kunnen veranderingen van buitenaf zijn waar u geen invloed op heeft zoals het weer, veel regenval, warme zomer, onweersbuien etc. Maar het kan ook zijn dat het te maken heeft met factoren waar u misschien wel invloed op kan hebben zoals;
– Te veel of te weinig licht op de vijver, bijvoorbeeld door te veel of te weinig schaduw van bomen.
– Te veel of te weinig vijverbeplanting. Planten zijn de grootste bron van zuurstof in het water. Heeft u bijvoorbeeld een koivijver dan heeft u automatisch weinig tot geen zuurstofplanten en is beluchting extra belangrijk.
– Te veel of te weinig algen. Algen zorgen voor zuurstof in het water. Alleen deze zorgen tevens voor een troebele vijver waardoor u de vissen niet goed kan zien. Wilt u minder algen en een heldere vijver dan heeft u een andere zuurstofbron nodig zoals een beluchtingspomp.
– Geen of te weinig stroming ofwel beweging in het water. Heeft u een stilstaande vijver zonder vijverpomp, fontein of dergelijke dan is er weinig tot geen beweging in het water waardoor juist door beweging kan het water zuurstof opnemen.
– Organische vervuiling van buitenaf door bijvoorbeeld bladeren die in het water terecht komen. Of organisch vervuiling door de ontlasting van vissen. Of organische vervuiling door afsterven van waterplanten.
Meer dan 25 jaar expert in Vijverbranche!
Vijverwinkel.com is een onderdeel van Vijvercentrum De Scheper. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche. Wij zijn experts in;
– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteit vijverproducten
– Het geven van professioneel vijver advies
Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!
Wat heb ik nodig om het zuurstofgehalte weer op peil te krijgen in mijn vijver?
Zoals hierboven vermeld is het handig om te weten waardoor het zuurstofgehalte niet op peil is. Wellicht kunt u al enig invloed hebben op een van deze factoren. Zoals meer waterplanten toevoegen, organisch vuil verwijderen etc. Maar om uw vijver zo snel mogelijk weer in balans te krijgen zal het waarschijnlijk toch raadzaam zijn een beluchtingssysteem toe te voegen. Bovenstaande factoren hebben namelijk langzaam een grote invloed gekregen op de vijver maar kunnen vaak niet op kort termijn het probleem verhelpen. Een beluchtingssysteem zorgt voor een snellere revitalisering van het biologisch evenwicht in de vijver. Er zijn meerdere mogelijkheden om beluchting toe te voegen aan een vijver. Zo kunt u makkelijk een vijverbeluchtingspomp met luchtstenen toevoegen aan u vijver. Maar het kan ook met het bouwen van een vijver geïnstalleerd worden in de vorm van een beluchte bodemdrain. Dit is een drain die vanuit de filter naar de bodem van de vijver geïnstalleerd wordt en daar zuurstof toevoegt aan het water. Deze optie kan later moeilijker worden toegevoegd. Als u al een bestaande vijver heeft en deze niet wil verbouwen dan kunt u beter kiezen voor een beluchtingspomp. Wanneer u een beluchting-set wil aanschaffen is het belangrijk dat de capaciteit groot genoeg is voor uw vijver. Vijverwinkel.com adviseert om bij een koivijver een luchtpomp te kiezen met een capaciteit die drie keer de inhoudt van de vijver aan kan. Voor een siervijver raad Vijveriwinkel.com aan rekening te houden met twee keer de inhoud van de vijver. Daarbij gebruik je een beluchtingspomp in combinatie met luchtstenen en luchtslangen. In sommige gevallen kan het ook wenselijk zijn om vijverbeluchting te gebruiken in de vijverfilter. Dit zorgt voor een optimale vermenigvuldiging en balans van vijver bacteriën. Elke vijver is uniek en de juiste benodigdheden voor een optimale luchtcirculatie in uw vijver is dus ook uniek. Wilt u advies over welke beluchting het beste bij uw vijver past, neem dan contact op met sales@vijverwinkel.com. Weet u al wat u nodig heeft, maar wilt u meer weten over de juiste aansluiting? Lees dan onderstaand rubriek.
Hoe werkt een vijverbeluchtingssysteem en hoe sluit ik deze aan?
Een vijverbeluchtingssysteem bestaat dus of uit een beluchte bodemdrain of uit een beluchtingspomp met luchtstenen om de lucht te verspreiden in het water en de slangen om de lucht van de pomp naar de stenen in het water te krijgen. Een bodemdrain kan alleen door professional geïnstalleerd worden bij het bouwen of verbouwen van de vijver. Een beluchtingspomp kunt u eventueel zelf instaleren. De beluchtingspomp moet buiten de vijver geplaatst worden en mag niet onder waterniveau staan. Als in uw situatie de beluchtingspomp toch onder waterniveau moet komen te staan dan moet u ervoor zorgen dat er een terugslagklep geïnstalleerd wordt zodat bij stroomuitval er geen water terug kan lopen in de pomp. Tevens mag de pomp niet in de directe constante zon staan en ook niet in te kleine nauwe ruimtes, door beide kan die oververhit raken. Ook stof heeft invloed op de filters van de pomp. Dus een zo veel mogelijk stofvrije omgeving is gewenst. Aan de pomp sluit u de luchtslangen en aan de luchtslangen sluit u de luchtstenen. De luchtstenen moeten ongeveer 30cm tot 40cm onder waterniveau geplaatst worden.
Ik heb al vijverbeluchting maar hoe weet ik of deze nog goed werkt en hoe kan ik dit het beste onderhouden?
Zoals hierboven vermeld zijn er een aantal factoren die invloed hebben op uw beluchtingssysteem. Zoals zonlicht, de ruimte waar de pomp in staat en de hoeveelheid stof die in de pomp terecht kan komen. Daarnaast is het een apparaat wat door gebruik nou eenmaal slijtage ondervindt. De membranen in de pomp zijn gemaakt van rubber. Deze verplaatsen constant lucht en kunnen daardoor uitdrogen of scheuren. Als een membraan scheurt kan dit schadelijk zijn voor de gehele luchtpomp. Dit kunt u beter voorkomen door jaarlijks de membranen te vervangen. Zo zal uw luchtpomp langer meegaan. Merkt u dat er minder lucht uit uw luchtstenen komt of dat uw vijver troebelere wordt of uw vissen minder actief worden? Check dan eerst even of uw luchtstenen nog heel en schoon zijn, er geen knikken of verstoppingen in de slangen zitten, er geen obstructie in de toevoer van lucht in de slangen zit en anders dus of uw membranen uitgedroogd of misschien zelfs al gescheurd zijn en vervangen moeten worden. Mocht u hierover nog vragen hebben kunt u altijd contact met ons opnemen.
Alle voordelen op een rijtje van een vijverbeluchtingssysteem
- Zuurstofgehalte wordt verhoogd in uw vijver
- Bacteriën ontwikkelen zich beter bij een optimaal zuurstofgehalte, hierdoor wordt de biotoop in uw vijver en dus ook het water beter gefilterd en worden afvalstoffen beter afgevoerd.
- Vijverbeluchting zorgt voor extra circulatie van het water, hierdoor voorkom je stilstaand water. Dit zal ook een bijdrage leveren aan een betere waterkwaliteit.
- In de winter zal de beluchting ervoor zorgen dat de vijver niet geheel dichtvriest, zo kunnen afvalstoffen en andere gassen kunnen blijven ontsnappen en kan hierdoor dienst doen als ijsvrijhouder (Hierbij plaats u de beluchting niet op de bodem, maar ca. 30 centimeter onder de wateroppervlakte).
- De vissen hebben een gezonde leefomgeving en vinden het leuk om met de luchtbellen te spelen.
WATERKWALITEIT
Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.
WATERTESTEN
U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe?Â
WATERWAARDEN
Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies!Â
WATERKWALITEIT
Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.
WATERTESTEN
U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe?Â
WATERWAARDEN
Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies!Â
Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in