Wat zijn de beste vijverplanten voor een plantenfilter?
Als u gekozen heeft voor een plantenfilter is het kopen van de juiste vijverplanten essentieel voor de werking van de plantenfilter. Over het algemeen gebruik je moerasplanten voor een plantenfilter. Maar sommige moerasplanten nemen veel meer afvalstoffen op als andere moerasplanten. Dit noemen we dan helofytenplanten. Lees hieronder verder.
Vijverplanten kopen als filtermedium
In een plantenfilter dient u een goede mix samen te stellen van zowel visueel aantrekkelijke moerasplanten als goed werkzame moerasplanen zoals helofytenplanten, zodat de plantenfilter ook aan zijn verwachtingen kan voldoen.
Om een goede werking te garanderen moet een plantenfilter aan minimale afmetingen voldoen. Als advies geldt dat de plantenfilter circa één derde van de inhoud van de vijver moet hebben voor optimaal gebruik. Houdt dus deze maat aan als uw plantenfilter dienst moet doen als filtermedium voor uw vijver. Voor specifiek advies voor uw vijversituatie, neem contact met ons op.
Moerasplanten en helofytenplanten
Moerasplanten staan net voor de oever dichter bij de vijverkant, in het over het algemeen wat nattere gedeelte. Moerasgrond is altijd zeer vochtig. Sommige moerasplanten moeten zelfs gedeeltelijk onder water staan om zo de groei te bevorderen en de winter te kunnen overleven. Bij moerasplanten wordt ook altijd op het label aangegeven op welke diepte ze geplaatst kunnen worden. Het is mogelijk om bij moerasplanten vijvermanden te gebruiken om zo de groei van de moerasplant onder controle te houden.
Helofytenplanten zijn ook een soort moerasplanten. Helofytenplanten zijn net als moerasplanten die met hun wortels in het water moeten staan en boven het wateroppervlakte uitkomen. Maar daarentegen zijn niet alle moerasplanten, helofytenplanten. Het onderscheid is dat helofytenplanten een zeer hoge zuigkracht hebben tot het opruimen van afval en het zuivere van vijverwater, hoger dan de normale moerasplant. Daarom dan ook dat helofytenplanten zeer geschikt zijn voor plantenfilters. Dit noemen we dan ook wel eens een helofytenfilter. Een helofytenfilter is een natuurlijk systeem waarbij het vijverwater wordt gezuiverd door de plantenwortels van de moerasplanten of helofytenplanten.
Moerasplanten en vooral helofytenplanten worden dus vaak gebruikt in plantenfilters. De plantenfilter is een natuurlijke filter aan de zijkant van de vijver waar doormiddel van moeras- helofytenplanten en filtratie substraat zoals gletsjersubstraat, het water gezuiverd wordt.
Het water van de vijver stroomt doormiddel van een vijverpomp in de plantenfilter waar het door het vijversubstraat naar beneden zakt. Het afval wat in het vieze water zit, blijft achter boven op het vijversubstraat en de mineralen worden door de wortels van de moerasplanten opgenomen. Vervolgens vloeit het zuivere water doormiddel van een up- of down flow of door een pomp uit de plantenfilter weer terug de vijver in.
Door het vijversubstraat wordt het water dus op natuurlijke wijze gezuiverd. In het afval wat achter het vijversubstraat blijft, zitten voedingsstoffen voor de moeras- helofytenplanten. Op deze manier wordt het vijverwater door het vijversubstraat en de wortels van de moeras- helofytenplanten gezuiverd.
Let op! De bovenlaag van een plantenfilter bereikt, afhankelijk van de situatie, vroeg of laat, een verzadigingspunt en moet dan regelmatig worden schoongemaakt. Om dit te minimaliseren is bepaalde filtratietechniek aan te raden. Laat u hierover adviseren door een van onze vijverexperts.
Heeft u al een plantenfilter maar wilt u het opnieuw aanplanten? Of heeft u nog geen plantenfilter maar heeft u interesse om een plantenfilter aan te laten leggen? Neem dan contact met ons op!
Verschillende soorten moerasplanten en helofytenplanten
Zoals hierboven omschreven zijn de helofytenplanten het meest werkzaam voor een plantenfilter. Maar een plantenfilter is naast functioneel ook een prachtig aanzicht langs uw vijver. Daarom dan ook dat vaak een goede mix gebruikt wordt van diverse moerasplanten en helofytenplanten. Dit ligt ook gedeeltelijk aan uw smaak. Wilt u een wild begroeide plantenfilter of nou juist een zeer strak begroeide plantenfilter? Wilt u een laag begroeide plantenfilter of nou juist een hoog begroeide plantenfilter? Er zijn zoveel verschillende soorten moerasplanten en helofytenplanten die geschikt zijn voor uw plantenfilter dat het teveel is om allemaal op te noemen. Daarom dat we hieronder een aantal vijverplanten voor uw hebben uitgelicht waar wij van vinden dat deze zeer geschikt zijn voor een plantenfilter. Maar wilt u advies voor uw vijversituatie? En wilt u kijken wat er mogelijk is met uw wensen en uw smaak? Wij kunnen samen met u een beplantingsplan maken.
Een aantal voorbeelden van goede vijverplanten voor uw plantenfilter;
Diverse lissen waar onder de gele lis
Dit is een opvallende moerasplant die vaak gebruikt wordt in de plantenfilter. Dit komt doordat deze plant zeer mooie bloemen krijgt in het bloeiseizoen. Er zijn diverse soorten lissen in allerlei soorten kleuren, waaronder ook de bekende Gele Lis met de naam zegt het al gele kleur bloemen. Lissen worden gemiddeld tussen de 40cm en de 120cm lang. Lissen staan mooi in uw plantenfilter omdat ze dus bijzondere bloemen hebben in diverse kleuren. De bloemen hebben drie naar buiten en drie rechtopstaande bloemdekbladen. Deze vijverplant is gemakkelijk bij te houden omdat je deze vijverplant niet kapot kan snoeien. Lissen groeien zo hard dat u gemakkelijk oude of niet meer zo mooi uitziende stengels en bloemen kort kan snoeien want er groeien binnen no time weer nieuwe stengels en bloemen aan. De Lis is een mooie vijverplant voor uw plantenfilter maar tevens ook een zeer goed werkzame plant voor uw plantenfilter. Lissen zijn tevens vijverwater zuiverende moerasplanten. Lissen zuigen met hun wortels afvalstoffen uit het vijverwater. Zo halen ze onder andere de afvalstoffen nitraat en nitraatconcentraties uit het water. Dit is bevorderlijk voor de KH-waarde, PH-waarde en de GH-waarde van het vijverwater. Dit heeft dus een positieve werking op de waterkwaliteit en daarmee ook op de balans van de biotoop in de vijver.
Kalmoes
De Kalmoes is een goed voorbeeld van een zeer goede vijverplant voor de plantenfilter omdat die zeer werkzaam is. Maar visueel is deze plant niet uitzonderlijk speciaal. De kalmoes heeft puntige felgroene bladeren lijkt op een soort groot uitgevallen gras. Soms zit er een klein sigaarvormig bloemetje ofwel bloeikolfje tussen. Maar verder is het een simpele plant van uiterlijk. Maar waar zijn uiterlijk niet bijzonder is biedt de werking van deze plant vele malen meer. Deze vijverplant de Kalmoes is een moerasplant die onderwater veel werk verricht. De Kalmoes onttrekt fosfaat uit het vijverwater. Dit is een eigenschap die maar weinig vijverplanten bezitten. Fosfaat is een voedingsstof voor algen. Dus minder fosfaat betekend indirect ook minder algengroei. Daarom dan ook dat we deze oeverplant zeker aanraden om in uw plantenfilter te verwerken. De Kalmoes mag 15cm tot 30 cm in het water staan. Het liefst op een plekje in het zonlicht of in de lichte schaduw.
Meer dan 25 jaar expert in Vijverbranche!
Vijverwinkel.com is een onderdeel van Vijvercentrum De Scheper. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche. Wij zijn experts in;
– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteit vijverproducten
– Het geven van professioneel vijver advies
Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!
Diverse riet soorten
Een van de bekendste helofytenplanten zijn de Riet soorten. Riet soorten behoren tot de grasfamilie. Deze rietsoorten worden vrij lang en geven daardoor een mooie beschutting om de vijver. Het wuivende riet geeft een heerlijk geluid en is vaak ook te zien bij natuurlijke meren en rivieren dus geeft meteen ook een natuurlijke look aan uw vijver.
Riet breidt zich uit door zaad te verspreiden, door hun wortelstokken die snel groeien en door hun uitlopers. De uitlopers zijn horizontale stengels boven het wateroppervlak of boven de grond. Aan deze uitlopers ontstaan knopen waaruit weer een nieuwe plant ontstaat. Deze vijverplanten groeien vrij snel en hoe sneller een plant groeit hoe meer voedingsstoffen ze verbruiken De voedingsstoffen die het Riet verbruikt zijn tevens voedingstoffen voor algen. Dus als het Riet de voedingsstoffen ofwel afvalstoffen (is maar net hoe je het bekijkt) opruimt uit het water, dan hebben de algen niks meer te verteren waardoor ze niet kunnen groeien. Zo kunnen sommige Riet soorten na een jaar al een lengte hebben van 80cm en kunnen uiteindelijk zelfs 2 meter lang worden. Deze vijverplant groeit dus erg snel, verbruikt erg veel en mag daardoor elk voorjaar best flink gesnoeid worden, ze groeien in de zomer snel weer bij.
Let op! Het moment in het seizoen van het planten van uw vijverplanten en de kwaliteit van het vijverwater op dat moment zijn cruciaal voor het succes van de aangroei van uw vijverplanten. Neem hiervoor een potje vijverwater mee wanneer u vijverplanten wilt kopen, zodat we de waterkwaliteit voor u na kunnen checken.
WATERKWALITEIT
Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.
WATERTESTEN
U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe?Â
WATERWAARDEN
Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies!Â
WATERKWALITEIT
Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.
WATERTESTEN
U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe?Â
WATERWAARDEN
Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies!Â
Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in