Wintertips voor de vijver

Vijverpompen, vijverfilters, uv-c apparaten, fonteinen, pvc leidingen; overal stroomt water en dat kan bevriezen bij aanhoudende vorst. IJs kan onherstelbare schade veroorzaken aan alles waar water doorheen stroomt, of in water staat! De krachten van ijs zijn enorm. Lees hieronder verder.

Wij staan voor u klaar!

  • Professioneel en persoonlijke advies!

  • Meer dan 25 jaar experts op vijvergebied!

  • Masters in de aanleg van vijvers en zwemvijvers!

  • Vooruitstrevend met de nieuwste technieken en trends op vijvergebied!

  • Kom eens langs bij ons vijvercentrum!

De beste wintertips voor uw vijver

Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen mogelijk, omdat de bedrijfs- en omgeving situaties overal weer anders zijn.

  • Pompen in bedrijf houden, stromend water bevriest moeilijker
  • Toerental regelbare pompen verhogen, sneller stromend water bevriest moeilijker
  • Apparaten en systemen isoleren, beschermen tegen directe windinvloeden
  • Bijverwarming plaatsen
  • Hele systeem aftappen als kans op bevriezing te groot is
  • Vijverpompen, fonteinen e.d. uit het water nemen, droog en vorstvrij opslaan.

Op deze pagina geven wij onze wintertips voor de vijver. Doe er uw voordeel mee en neem contact met ons op als u toch nog vragen mocht hebben.

– Tip 1: Meet uw vijverwater en zorg voor goede waarden!– Tip 2: Maak uw vijver goed schoon!– Tip 3: UV lamp mag uit: hoeft niet!– Tip 4: Vijver afdekken met vijvernet– Tip 5: Houdt de vijver ‘open’!– Tip 6: Voeren van vijvervissen– Tip 7: Temperaturen vijverwater
Vijver watertesten

Tip 1: Meet uw vijverwater en zorg voor goede waarden!

Het is van essentieel belang dat de waterwaarden worden nagekeken en indien noodzakelijk moeten deze op peil gebracht worden om de winter door te komen, zodat er bij vorst perioden geen pH (zuurgraad) crash kan ontstaan en hebben we in het voorjaar een goede start!!

Zorg dat de GH en KH op peil zijn, met name de KH moet boven 8 zijn voor we de winter ingaan. Doseer Algostabiel en Waterstabiel om de algen te verwijderen. Vanaf een temperatuur van 10 graden schakelt u best over naar Winterstabiel.

Tip 2: Maak uw vijver goed schoon!

Het meest belangrijk van onze wintertips voor de vijver mag natuurlijk niet ontbreken.

Afstervende bladeren dienen te worden verwijderd met behulp van een schepnetje en met een speciale vijverschaar, hiermee kun je snel alle bladeren van de moerasplanten, leliebladeren en andere afstervende bladeren verwijderen, zodat daarvan geen rottingsproces meer kan plaatsvinden in de vijver, ook slib e.d. kan nu goed worden aangepakt middels een slibzuiger en/of indien er slechts een dunne laag slib aanwezig is kunt u Sludge Away van Microbe-Lift toevoegen d.m.v. bacteriën wordt slib afgebroken.

Een dikke laag slib veroorzaakt methaan gasvorming, tijdens vorst perioden kan dit gas moeilijker weg en daardoor het leven in de vijver vergiftigen met alle gevolgen van dien.

Tip 3: UV lamp mag uit: hoeft niet!

Bij siervijvers: maak het filter grondig schoon, gebruik hierbij geen schoonmaakmiddelen. Laat het filter zo lang mogelijk werken tot een watertemperatuur van ca. 6°C, daarna de pomp tot het voorjaar uitzetten, maak het UV-C apparaat goed schoon en berg deze droog op gedurende de wintermaanden, vergeet vooral niet het kwartsglas goed te reinigen en vervang in het voorjaar de UV lamp tegelijk met het opstarten van de vijver. Zorg ook dat de filter niet kapot kan vriezen.

Bij koivijvers spoelt u voor de winter het overtollig vuil uit de filter, indien mogelijk zuig het water aan voor de daarvoor bestemde winteraanvoer naar het filter, of zet indien de pomp op de bodem staat deze wat hoger zodat de vissen in een goede watertemperatuur de winter kunnen doorbrengen, zorg voor een goede doorstroming door de UV lamp, indien dit niet mogelijk is maakt het UV-C apparaat eerst goed schoon en berg deze droog op gedurende de wintermaanden.

Vergeet vooral niet het kwartsglas goed te reinigen en vervang in het voorjaar de UV-C lamp tegelijk met het opstarten van de vijver.

Waar moet u nog meer op letten bij het vijverfilter systeem winter klaar maken?

Voor het schoonmaken van de vijverpomp kunt u Pomp Cleaner gebruiken.

De Oase AquaMax Eco Premium 12.000 of Premium 16.000 hebben een Seasonal Flow Control. Zet deze op “On”. Op deze manier regelt de pomp zelf door middel van de watertemperatuur de doorstroming en het energie verbruik. Vanaf 12°C en lager, verbruikt de pomp 20% minder stroom en 50% minder water. U dient wel rekening er mee te houden dat wanneer u een skimmer erop aangesloten heeft deze nog voldoende flow heeft. Het toerental van alle Oase AquaMax Eco Premium zijn elektronisch regelbaar.

Alle andere AquaMax Eco Premium zijn ook elektronisch regelbaar met behulp van de Inscenio Dimmer met een FM-Master 3 kunt u dit zelfs regelen via een afstandsbediening.

Tip 4: Vijver afdekken met vijvernet

Ook in de winter zijn er dieren die loeren op uw kostbare vissen, om de vissen hiertegen te beschermen kunt u denken aan de Velda Laser Guard of een goed vijvernet. Afdekken van de vijver voorkomt tevens dat er bladeren en of ander vuil in de vijver terecht komt.

Meer dan 25 jaar expert in Vijverbranche!

Vijverwinkel.com is een onderdeel van Vijvercentrum De Scheper. Wij hebben al meer dan 25 jaar ervaring in de vijverbranche. Wij zijn experts in;

– Het aanleggen van zwemvijvers, siervijvers en koivijvers
– Het onderhoud van alle soorten vijvers
– De verkoop van kwaliteit vijverproducten
– Het geven van professioneel vijver advies

Heeft u hulp nodig bij de aanleg van uw vijver? Het onderhoud van uw vijver? Of heeft u een andere vijver gerelateerde vraag? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op! Een van onze vijver experts helpt u graag verder. Of kom eens langs bij ons vijvercentrum!

Tip 5: Houdt de vijver ‘open’!

Plaats tijdig een vijver beluchting set of een ijsvrijhouder, hierdoor kunt u het dichtvriezen van uw vijver voorkomen en ervoor zorgen dat er vers zuurstof in het water komt en schadelijke gassen kunnen ontsnappen. Hiervoor hebben wij voor elke vijver de juiste beluchting of ijsvrijhouders -ook ijsvrijhouders met verwarming– in huis.

Deze wintertips voor de vijver gelden overigens voor alle soorten vijvers. Probeer voorbereiding te treffen voordat de vijver geheel is dichtgevroren. Een wak staan in het ijs geeft trillingen die schadelijk kunnen zijn.

Tip 6: Voeren van vijvervissen

Hoe vaak en hoeveel u uw vissen moet voeren hangt af van de temperatuur van het vijverwater. Voor een juiste verzorging is het daarom van belang dat u de watertemperatuur van uw vijver in de gaten houd. Hiervoor hebben we analoge en digitale thermometers.

In het najaar en de winter hebben vissen energie- en vezelrijk voer nodig om probleemloos door de koude winterperiode te komen. Het bevat meer celstof om de darmtransit die door de lage temperaturen kan verminderen, te versnellen of op peil te houden. Deze korrels hebben in vergelijking met het standaard zomervoer tevens een hoger eiwit- en vetgehalte. Daar vissen in de winter minder eten (invloed van lage temperaturen) wordt er op deze manier toch voldoende energie opgenomen. Bovendien komen de onverteerde voedingsstoffen in het water wat ten koste gaat van de waterkwaliteit. Hiervoor hebben we diverse soorten visvoer – ook voor de winter – in huis.

Vanaf een watertemperatuur van 8 °C schakelt u over van herfst of najaar voer naar Wintermix drijvend en/of zinkend.

Tip 7: Temperaturen vijverwater

Indien men de vijver wil gaan verwarmen om bijvoorbeeld temperatuur schommelingen in de koude maanden op te vangen, zijn er diverse soorten vijververwarming. Wij informeren u graag over de mogelijkheden.

Tot zover onze wintertips voor de vijver. Toch problemen? Neem gerust contact met ons op.

Tips & Tricks

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS
door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

WATERKWALITEIT

Voor een gezonde en heldere vijver is een goede waterkwaliteit zeer belangrijk! Test daarom regelmatig uw water om bij te houden wat uw vijver nodig heeft.
Dit kunt u zelf doen of GRATIS door ons laten doen bij ons Vijvercentrum.

WATERTESTEN

U kunt uw water op meerdere manier
zelf testen. Hoe? 

WATERWAARDEN

Vul hier uw waterwaarden in en krijg
GRATIS advies! 

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van alle aanbiedingen, trends en ontwikkelingen op vijvergebied? Schrijf u HIER in